Însă acest sistem avea să fie schimbat de primele alegeri de după Unire, care, de asemenea, erau primele alegeri organizate în timpul domniei Regelui Ferdinand I.
Alegerile din 1919 au adus ieșirea din scena politică a liderilor care susținuseră, în perioada neutralității, alianța cu Puterile Centrale, iar apoi, în timpul ocupației Bucureștiului, colaborarea cu germanii și cu austro-ungarii. Printre liderii politici care au plătit acest preț s-a numărat și Alexandru Marghiloman, cel care avea, totuși, meritul înfăptuirii Unirii Basarabiei cu România, dar de care presa vremii lipise, în mod nedrept, stigmatul colaborării cu ocupanții.
Cei mai mulți dintre liderii politici români care promovaseră colaborarea cu Puterile Centrale proveneau din Partidul Conservator. Pulverizarea acestui partid părea să asigure o dominație trainică rivalilor din Partidul Național Liberal, conduși de un lider de excepție, Ionel Brătianu. Acesta, imediat după Unire, a inițiat negocieri cu liderii regionali ai românilor din Transilvania, Bucovina și Basarabia. Ionel Brătianu i-a propus celui mai ilustru lider al românilor ardeleni, Iuliu Maniu, fuziunea dintre PNL și Partidul Național Român. Însă Iuliu Maniu a refuzat, din cauza ostilității lui Ionel Brătianu față de greco-catolici și pentru că liderul liberal nu dorea să accepte nici un fel de autonomie regională pentru Transilvania și Banat.
Însă Iuliu Maniu nu era singurul opozant față de Ionel Brătianu. În Vechiul Regat, se afirma tot mai puternic personalitatea generalului Alexandru Averescu. Acesta era socotit drept un adevărat erou al rezistenței din Moldova, din anul 1917. Soldații săi îl idolatrizau. De aceea, când generalul Alexandru Averescu a decis să își formeze propriul partid, care a primit numele de Partidul Poporului, a fost urmat cu entuziasm de mulți dintre cei care luptaseră sub comanda sa.
Însă cel mai bine organizat partid din România rămânea Partidul Național Liberal, care dispunea, în noiembrie 1919, de cel mai mare număr de primari. Aceștia însă nu au reușit să asigure victoria liberalilor. PNL a pierdut alegerile în favoarea partidelor locale din noile provincii alipite Regatului României.
Citește întregul articol pe RFI.ro.